Vuosi vaihtui, mutta vaihtuivatko kuviot?

Oliko loppuvuosi yhtä stressiä ja kiirettä? Tuliko vielä pikkujouluissa käyttäydyttyä tökerösti? Tulikohan viime vuoden aikana oltua liikaa riskitilanteissa? Olisikohan tilanteita voinut ennakoida?

Vuosi 2011 alkaa olla jo arkistotavaraa. Uuden vuoden alussa on kuitenkin usein tapana miettiä edellisen vuoden tapahtumia ja suunnitella uusia kuvioita alkaneelle vuodelle. Uudelle vuodelle voi esittää uusia toiveita ja asettaa uusia unelmia. Uusi vuosi voi tarkoittaa myös uutta alkua. Olisikohan ehkä lupauksillekin aihetta?

Uuden vuoden alkaessa on hyvä pohtia itselleen tärkeiden asioiden merkitystä, ja ehkä arvioida asioiden arvojärjestystä uudelleen. Jokin itsestäänselvyytenä pidetty tai hieman sivuun jäänyt asia voi kaivata uutta potkua. Onneksi ei ole koskaan liian myöhäistä tehdä päätöksiä uudesta suunnasta!

Jos on viimeisen vuoden tai vuosien aikana ollut suojaamatonta yhdyntää tai suuseksiä, eikä ole käynyt seksitautitesteissä, olisi ehkä jo aika. Hiv-tukikeskus tarjoaa hiv-pikatestausta vuonna 2012 aikaisempaa enemmän. Helsingissä on pian tarjolla testausta kolmena päivänä viikossa: tiistaina, torstaina ja keskiviikko-iltapäivällä. Oulussa Hiv-tukikeskus tarjoaa hiv-testiä alkuvuodesta lähtien kerran viikossa. Myös Tampereella ja Turussa on hiv-pikatestauksen mahdollisuus, kuten aiemmin. Hiv-tukikeskuksen hiv-pikatestiin pääsee nimettömästi matalan kynnyksen periaatteella.

Hiv-tukikeskus toivottaa kaikille oikein hyvää Uutta Vuotta 2012 ja mahdollisimman monen toiveen täyttymistä!

Maria Mönttinen
Suunnittelija
Hiv-tukikeskus

Tallennettu kategorioihin Ei kategoriaa | Avainsanoina , , , , , , , , | Jätä kommentti

Testejä ja sopimuksia

Testi + testi + sopimus oli usein toistettu turvaseksiohje 90-luvun puolessa välissä, kun tein Hiv-tukikeskuksen edeltäjässä, Aids-tukikeskuksessa, vapaaehtoistöitä. Ohje oli suunnattu varsinkin homo-, bi- ja muille miehille, joilla oli seksiä miesten kanssa, mutta oli toki sovellettavissa myös hetero- tai naistenvälisiin suhteisiin. Yksinkertaisuudessaan oli kysymys siitä, että ennen kuin seksisuhteessa oleva pari teki päätöksen suojatusta tai suojaamattomasta keskinäisestä seksistä, molemmat kävivät hiv- ja muissa seksitautien testeissä. Ennen testeissä käymistä seksin piti tietysti olla suojattua riittävän pitkän ajan, että testien tulokset olivat luotettavia. Eli hivin kohdalla tuo riittävän pitkä jakso on ne kuuluisat kolme kuukautta, että negatiivinen hiv-testin tulos on 100% varmuudella luotettava. Useimmat muut seksitautitestit, hepatiittia ja kuppaa lukuun ottamatta, ovat luotettavia jo muutaman viikon jälkeen riskitilanteesta. Testauksen lisäksi pakettiin kuului oleellisesti, että testitulosten saamisen jälkeen parin piti yhdessä sopia siitä miten toimitaan jatkossa. Sopimisen piti olla konkreettista eikä vain oletusta tyyliin ”nythän me ollaan yhdessä ja suojassa kaikelta forever”.

Kuten tuolloin 90-luvulla myös tänä päivänä seksiin liittyvät sopimukset voivat olla sisällöltään monenlaisia. Onko seksi suojattua vai suojaamatonta, onko seksiä vain parisuhteessa vai myös sen ulkopuolella? Mikäli kummallakaan ei testeissä todeta tartuntoja ja sovitaan myös siitä, ettei seksiä olisi parisuhteen ulkopuolella, pari pystyy halutessaan luopumaan kondomin käytöstä. Mikäli tartunta/tartuntoja todetaan toisella, suositellaan suojautumista tietysti myös niissä parisuhteissa, joissa ei ole suhteen ulkopuolista seksiä. Jos kummallakaan ei ole tartuntoja, voidaan sopia, että parisuhteen sisällä voidaan olla suojaamattomassa seksikontaktissa, mutta parisuhteen ulkopuolisessa seksissä suojaudutaan aina. On tietysti mahdollista myös sopia, että seksi on suojattua niin parisuhteessa kuin sen ulkopuolisissa suhteissa jne. Olipa sopimus sitten minkälainen hyvänsä, on sopimisen yhteydessä ehdottaman tärkeää aina sopia myös siitä miten toimitaan, jos jompikumpi tai molemmat toimivatkin toisin, kuin mitä oli sovittu.

Testi + testi + sopimus on yhä käyttökelpoinen turvaseksistrategia. Tämän tyyppisen strategian ympärille on maailmalla myös kehitetty omia kampanjoitaan ja työmuotoja. Esimerkiksi Jenkeissä on muutamissa kaupungeissa toiminnassa miespareille tarkoitettu Testing together  – palvelu (http://testingtogether.org/), jossa rohkaistaan miespareja käymään hiv-testissä yhdessä.

Parisuhde ei suojaa hivin tai muiden seksitautien tartunnalta, mutta tässäkin asiassa osaltaan auttaa lähes loputtomasti toistettu parisuhdeohje ”puhukaa toisillenne”.  Puhukaa ja sopikaa siis siitä, mikä on teidän yhteinen sopimus seksiin liittyvissä suojautumisrajauksissa.

Teppo Heikkinen
Suunnittelija
Miesten kesken turvallisesti –työ
Hiv-tukikeskus

Tallennettu kategorioihin Ei kategoriaa | Avainsanoina , , , , , , , , , | Jätä kommentti

Hyvää Seksuaaliterveyden päivää!

Maailman seksuaaliterveyden päivää vietetään 4. syyskuuta toisen kerran. Tänä vuonna koko viikko 35 on nimetty seksuaaliterveyden viikoksi. Teemaviikolla halutaan nostaa esille seksuaaliterveyden merkitys osana ihmisten kokonaisterveyttä. Teemana tänä vuonna ovat erityisesti nuoret. Viime vuonna seksuaaliterveyden päivää vietettiin jo 26 eri maassa. Tänä vuonna myös Suomi on mukana juhlistamassa seksuaaliterveyttä.

Seksuaalisuus alkaa kehittyä meissä jo ennen syntymää, kohdussa. Se ei ole ihmisen valinta vaan ihmiselämään kuuluva inhimillinen, terveyteen ja hyvinvointiin vaikuttava ulottuvuus. Seksuaalisuus on meille parhaimmillaan mahtava voimavara ja seksuaaliterveys tärkeä hyvinvoinnin osa riippumatta siitä, onko ihmisellä seksuaalista toimintaa.

Seksi on todettu tutkimuksissa terveelliseksi; seksuaalinen aktiivisuus on terveyttä edistävää ja ylläpitävää toimintaa. Ihmiset, jotka nauttivat seksistä ja saavat orgasmeja ovat keskimäärin muita ihmisiä terveempiä. Seksi vilkastuttaa hormonitoimintaa, pienentää yleistä kuolleisuusriskiä, helpottaa univaikeuksia ja vähentää stressiä. Seksin aikana ihmiset erittävät mielihyvähormoneja, jotka toimivat elimistön omina kipulääkkeinä. Esimerkiksi päänsärkyyn seksi auttaa tutkimusten mukaan kuuden tunnin ajan kipua lievittävästi! Tämän luettuasi et siis voi enää vedota päänsärkyyn, jos seksi ei huvita!

Seksuaaliterveyteen liittyy myös turvallisen seksin näkökulma. Turvallisesta seksistä huolehtiminen kertoo vastuun ottamisesta sekä itsensä että partnerin kunnioittamisesta. Omaa seksuaaliterveyttä kannattaa vaalia vastuullisilla ehkäisyvalinnoilla, ja omia ja toisten seksuaalioikeuksia kunnioittamalla.

Kaikilla meillä on oikeus nauttia omasta seksuaalisuudestamme ja löytää terveyttä myös sitä kautta elämäämme.

Nautinnollista syyskuuta toivottaen,

Anu Mällinen
Suunnittelija
Hiv-tukikeskus, Oulu

Tallennettu kategorioihin Ei kategoriaa | Avainsanoina , , , , | Jätä kommentti

Pidä huolta!

Kesä on pian jo loppusuoralla. Ihmiset alkavat pikkuhiljaa palata lomilta töiden ja opintojen pariin latautuneina ja virkistäytyneinä. Aikakauslehdet antavat vinkkejä lomasta palautumiseen. Urheiluseurat ja kansalaisopistot mainostavat kilvan kursseja ja harrastuksia, joihin voi purkaa kesän aikana kertynyttä intoa ja tarmoa. Ja sitten tietysti on vielä tulevan syksyn muoti, jolla pitää täyttää vaatekaappi.

Kaikilla ei kuitenkaan ole mahdollisuutta nauttia lähestyvän syksyn tohinasta. Kesä on myös se aika vuodesta, jolloin yksinäiset, syrjäytyneet ja masentuneet ovat jääneet paljolti oman onnensa nojaan. Julkiset terveyspalvelut ovat toimineet supistetusti. Samoin mielenterveyspalvelut. Monet kolmannen sektorin toimijatkin ovat olleet osan kesää suljettuna.  Ystävät, tuttavat ja sukulaiset ovat olleet lomamatkoilla, kesämökeillä, grillijuhlissa ja huvipuistoissa. Työttömälle, sairaalle tai eläkeläiselle loma-aika ei tuo virkistävää vaihtelua vaan usein lisää yksinäisyyttä ja turvattomuutta. Taloudellisten resurssien niukkuus ei kohennu kesäaikana eikä pitkäaikaissairaudesta voi ottaa lomaa. Ihminen, joka on jo muutenkin syrjässä valtaväestön elämästä, on saattanut kokea lomakauden yhä suurempana ulkopuolisuuden tunteena. Kun muu maa palaa takaisin raiteilleen kesän jälkeen, voi mukaan pääseminen olla entistä suurempien ponnistelujen takana.

Me lomasta voimaantuneet voimme suunnata osan tuoreista voimavaroistamme siihen, että mietimme, mitä kuuluu sille asiakkaalle, sukulaiselle, ystävälle tai tuttavalle, jota ei ole koko kesänä näkynyt. Kysytään häneltä, mitä kuuluu. Ja myös kuunnellaan, mitä kuuluu. Pyydetään kahville, kävelylle, juttelemaan.

Pidetään huolta toisistamme!

Katariina Huuhka
Psykologi
Hiv- tukikeskus
Tampereen toimipiste

Tallennettu kategorioihin Ei kategoriaa | Avainsanoina , , , , , , , , , | Jätä kommentti

Juhlitaan ihan Homona!

Suomen kesä on parhaimmillaan ja seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille se tarkoittaa useita PRIDE -juhlia eri puolille Suomea. Viime vuosina on tullut tavaksi, että pride -tapahtumat järjestetään viikon mittaisena Helsingissä kesä- heinäkuun vaihteessa ja lisäksi pidennetyt viikonloput muutamassa muussa Suomen kesäisessä kaupungissa. Jo toista kesää järjestetään Tampere Pride – kulttuuritapahtuma ja sateenkaarifestivaali. Viime kesänä juhlittiin Oulussa North Prideä ja nyt tänä kesänä Jyväskylässä Half Prideä.

Pride on kansainvälinen termi. Wikipedian mukaan Pride tai gay pride tarkoittaa maailmanlaajuista liikettä ja filosofiaa, jonka mukaan lesbot, homot, biseksuaalit ja trans-ihmiset voivat olla ylpeitä seksuaalisesta suuntautumisestaan ja sukupuoli-identiteetistään. Vastaavanlaisia festivaaleja järjestetään ympäri maailmaa. Suomen pride historian alkuajoista 70-luvulta pitkälle 90-luvun loppupuolelle prideä vietettiin nimellä Vapautuspäivät eli Vaparit. Juhlat olivat pienimuotoisempia kuin nykypäivänä.

Tätä kirjoittaessani on Helsinki PRIDE 2011 viikko jo täydessä tohinassaan ja huipentuu lauantaina pride-kulkueeseen, puistojuhlaan ja illan pääjuhlaan. Viikon teemana on rakkaus! Heinäkuun puolessa välissä pride järjestetään Jyväskylässä ja viikko tästä eteenpäin Tampereella.

Hiv-tukikeskuksen miesten kesken turvallisesti työ on mukana kaikissa kolmessa pride-tapahtumassa järjestämällä hiv-pikatestausta ilman ajanvarausta, osallistumalla puistojuhliin ja Helsingissä myös pääjuhlaan. Tapahtumissa jaetaan jo toista kesää homoyhteisö Ranneliikkeen kanssa yhdessä tuotettua turvaseksipakkausta – V***n HORO. Homomiehiltä homomiehille suunnatussa humoristisessa kampanjassa muistutetaan turvallisesta seksistä kesän juhlinnan lomassa.  Pride viikolla rakkauden ohella myös seksikumppaneiden määrä saattaa lisääntyä, joten on tärkeä muistaa, että vaikka hiv tartunnan voi saada yhdenkin suojaamattoman seksikontaktin aikana, niin suojaamattomien seksikontaktien määrän kasvaessa lisääntyy myös riski saada hiv tai jokin muu seksitauti. Eli kun nussitaan ihan homona – niin muistetaan käyttää anaaliyhdynnässä sitä kondomia ja liukuvoidetta!

Antoisaa (pride) Kesää!

Sami Tuunainen
Suunnittelija
Miesten kesken turvallisesti –työ

Tallennettu kategorioihin Ei kategoriaa | Avainsanoina , , | Jätä kommentti

SEKSUAALISEN SUUNTAUTUMISEN MONINAISUUS

Elämme yhteiskunnassa, jossa normaalina on pidetty vain heterosuhteita ja heteroseksuaalisuutta. Olemme kaikki erilaisia yksilöitä ja seksuaalinen suuntautuminen on vain yksi erilaisuuden piirre. Maailma on kuitenkin muuttunut hieman ja normit sen mukana. Esimerkiksi Big Brother taloon menijät saattavat omassa esittelyssään kertoa seksuaalisesta suuntautumisestaan avoimesti ja yhtenä tärkeänä piirteenä itsessään.

Tämä muutos ei välttämättä heijastu vielä koulumaailmaan saakka. Terveystiedon tunnille kerrotaan mitä hetero-, homo-, biseksuaalisuus ja transsuuntautuneisuus tarkoittaa, mutta niistä saatetaan puhua käsitteinä, jotka eivät koske sitä nimenomaista luokkaa. Todellisuudessa siinä luokassa voi olla nuori, joka miettii omaa seksuaalista suuntautuneisuuttaan ja tarvitsisi tukea ja vahvistusta omille ajatuksilleen.

Sen sijaan, että käytämme homo sanaa haukkumasanana, voisimme miettiä miksi se häiritsee meitä, että joku on homo. Mitä me voisimme itse tehdä, jotta koulustakin tulisi paikka jossa voisi vapaasti ilman syrjintää ja pelkoa olla juuri sellainen mitä tuntee olevansa. Vanhemmilla on mahdollisuus vaikuttaa tässä asiassa. Miettimällä omia asenteita saatamme huomata tarkoittamattamme välittävän ennakkoluuloja, joista on helppo päästä eroon.

Hiv-tukikeskus haluaa vaikuttaa seksuaaliterveyskasvatukseen, jotta positiivisen muutoksen kautta ennaltaehkäisemme nuorten hiv tartuntoja.

Sanotaan, että tieto on valtaa. Yhdistämällä tietoon ymmärrystä pääsemme pitkälle. Seksuaaliterveys on osa meidän hyvinvointia ja oman itsensä löytäminen vaatii paljon aikaa ja vaivaa. Pyrkimällä ilmapiiriin joka tukee kaikkia ja mahdollistaa erilaisuuden voimme aikaan saada muutoksen.

Rentouttavaa kesää kaikille, on se sitten lämmin tai sateinen!

Maatu Arkio-Lampinen
Erityissuunnittelija

Tallennettu kategorioihin Ei kategoriaa | Avainsanoina , , , , , , | Jätä kommentti

Homot, hiv ja seksin nautinnot

Lähinnä 90-luvun aikana vakiintui mediaan puhetapa, jossa hivin ja homojen yhdistämistä pyrittiin välttämään. Valtamedian hiv-diskurssi muuttui keskeisesti sellaiseen muotoon, jossa kaikenlainen puhe tai teksti hivistä yhdistettynä homoihin koettiin homojen leimaamiseksi. Koko hiv-historian ajan hiv-tartuntoja on kuitenkin todettu suhteellisesti homo- ja bimiesten keskuudessa monikymmenkertaisesti enemmän kuin heterojen keskuudessa. Kun tilanne on tällainen, ei asiasta pidä vaieta vetoamalla keinotekoisesti leimaamisen välttämiseen. Toki ketään ei tarvitse leimata, mutta asioista pystytään varmasti puhumaan myös asiallisesti.

Monesti asiat ja niiden positiot yhteiskunnassa ja mediassa hahmottuvat konkreettisemmin, kun niitä verrataan toisiin samantapaisin aiheisiin ja siihen miten niistä keskustellaan. Tällaisia aiheita voisivat olla vaikkapa rinta- tai keuhkosyöpä. Jätetäänkö rintasyövästä puhumatta naisia koskettavana asiana sen vuoksi, että naiset saattaisivat tulla leimatuksi? Rintasyöpää on nimittäin myös miehillä, mutta naisilla se on toki monikymmenkertaisesti tavallisempaa kuin miehillä ja siksipä rintasyöpää käsittelevät artikkelit ja ohjelmat mediassa liittyvät keskeisesti naisiin eivätkä miehiin.  Kun keuhkosyövästä halutaan keskustella, ei tupakoinnin ja keuhkosyövän yhteyksistä puhumista tarvitse välttää sen vuoksi, että tupakka ja keuhkosyöpä yhdistyisivät leimaavasti tai että tupakoijat leimautuisivat.

Millä tavalla sitten homo- ja bimiehistä hivin yhteydessä voisi puhua asiallisesti, avoimesti ja julkisesti. Aiheita ja lähestymistapoja voisi tietysti olla moniakin. Verrataanpa hiviä taas keuhkosyöpään. Kun keuhkosyöpäriskeistä halutaan tiedottaa, ei kampanjoissa luultavasti sivuuteta sitä, miten tupakka vaikuttaa riskeihin. Miksi sitten selkeästi suurin riski, suojaamaton anaaliyhdyntä, hiv-tartuntaan jätetään niin usein mainitsematta seksitautivalistuksessa esim. oppikirjoissa tai mediassa. Samoin mediassa ja oppikirjoissa mainitsematta jää nimenomaan se turvaseksiohje, joka pienentää enemmän hiv-tartunnan riskiä kuin mikään muu ohje. Nimittäin anaaliyhdynnässä kondomin kanssa tulee käyttää oikeanlaista (vesiliukoista tai silikonipohjaista) liukuvoidetta, että suojautuminen olisi riittävää. Liukuvoiteen käyttäminen pienentää oleellisesti kondomin rikkoutumisen riskiä ja liukuvoide lisäksi tekee yhdynnästä oleellisesti nautinnollisempaa.

Suojautuakseen seksitaudeilta anaaliyhdyntää voi siis harjoittaa erilaisia valintoja tekemällä joko erittäin riskialttiisti tai hyvinkin riskittömästi ja nautinnollisesti, kun se sijaan tupakkaa ei voi keuhkosyöpää välttääkseen polttaa eri tupakanpolttostrategioita valitsemalla oleellisesti riskiä pienennetysti. Keuhkosyöpäriskin välttämiseksi tupakka on siis syytä jättää polttamatta, mutta seksitautitartunnan välttämiseksi anaaliyhdynnästä ei tarvitse luopua.

Nautinnollista kesää kondomin ja liukuvoiteen kera,

Teppo Heikkinen

Suunnittelija
Miesten kesken turvallisesti -työ
Hiv-tukikeskus

Tallennettu kategorioihin Ei kategoriaa | Avainsanoina , , , , , , , | Jätä kommentti

Hiv-riskit matkaillessa…

Nopeimmat ovat jo varanneet kesälomamatkansa tulevalle kesälomakaudelle. Osa meistä vielä suunnittelee sopivaa paikkaa ja aikaa matkustelulle ehkä pohtien olisiko Suomen kesä kuitenkin sen arvoinen, että täällä kannattaisikin viettää koko kesäkausi. Matkailu oman asuin- ja elinpiirin ulkopuolelle on sekin matkailua ja voi avartaa maailmankatsomustamme ja näkemyksiämme. On vaan osattava olla avoin uusille kokemuksille ja nähtävä asiat eri näkökulmasta kuin harmaassa arjessa.

Matkailuun liittyy joitakin terveysriskejä, joiden huomioiminen ennen matkaa on paikallaan. Matkailijoiden yleisimmin kohtaamat terveysriskit liittyvät liikenteeseen, päihteisiin ja seksiin. Lisäksi on huomioitava muun muassa erilaiset tartuntataudit, joiden esiintyvyys riippuu matkakohteesta, sääolot, ja niin edespäin. Ulkomaille lähtevän pitää tsekata myös, että passi, mahdollisesti viisumi ja matkavakuutus ovat voimassa. Lista saattaa tuntua loputtomalta, mutta valtaosan listasta voi kuitata ennen matkaa pohtimalla vähän omia asenteitaan sekä päivittämällä omat tiedot matkakohteesta ja siellä esiintyvistä terveysriskeistä. Matkailijan terveysopasta kannattaa käyttää apuna. Matkailuterveysneuvontaa ja mahdollisista rokotteista voi kysyä terveysasemilta, työ- ja opiskelijaterveydenhuollosta ja yksityisiltä lääkäriasemilta.

Matkailu lisää usein riskinottoamme. Hetkeen heittäytymisen ei kuitenkaan tarvitse tarkoittaa sitä, ettemme välittäisi huomisesta lainkaan. Ja vaikkemme välittäisi huomisesta, välitämme kuitenkin itsestämme ja läheisistämme.  Matkailuun liittyviä seksikokemuksia pohditaan päivittäin, mikä on tietenkin pelkästään hyvä asia. Seksiin liittyviä asioita tulisikin pohtia usein.

Tilastollisesti suomalaisten hiv-tartunnoista lähes puolet saadaan suojaamattoman seksin seurauksena ulkomaan matkoilta. Matkailuun liittyvistä yhteydenotoista voi havaita seuraavia trendejä:

-          Tyypillisesti matkaillessa sattuneet (huom. sanavalinnan itsestä riippumattomuus) seksiin liittyvät riskitilanteet ovat tapahtuneet suunnittelemattomasti, usein alkoholin vaikutuksen alaisena, matkakohteessa, jossa hivin esiintyvyys on kohtalaisen suurta.

-          Kondomia ei oteta mukaan matkalle, koska ”ei olla sellaista tyyppiä”, joka harrastaisi seksiä matkoilla

-          Hiv-riskin ei ajatella koskettavan itseä. On helppoa ajatella, että hiviä on olemassa, mutta ei minulla tai ihmisillä, joiden kanssa harrastan suojaamatonta seksiä.

Seksuaalisen väkivallan tai muun seksirikoksen kohteeksi joutuminen ei ole koskaan sinun syysi. Jos joudut seksuaalirikoksen kohteeksi, otathan rohkeasti yhteyttä viranomaisiin. Turvallisuutta voi lisätä välttämällä yksin liikkumista pimeään aikaan tai epämääräisissä olosuhteissa, matkustat sitten Suomessa tai ulkomailla.

Virheistä oppii ja hivin kanssa voi elää. Kenenkään muun ihmisen tehtävä ei ole arvottaa muiden kokemuksia tai valintoja. Jos syystä tai toisesta on riskitilanteen kohdannut, kannattaa aina hakeutua hiv- ja muihin seksitautitesteihin.

Seikkaillaan turvallisesti,

Annu Voutilainen
Erityissuunnittelija
Hiv-tukikeskus

Tallennettu kategorioihin Ei kategoriaa | Avainsanoina , , , , , , , , , , | Jätä kommentti

Kondomi matkustaa

Lähtiessäni neljävuotiaan poikani kanssa kahdestaan rantalomalle paikkaan, missä ei ole yöelämää eikä järjestettyä lastenhoitoa, pakkasin kuitenkin mukaani kondomin. Siitä on tullut periaate, oman ja kavereiden kantapäiden kautta opittu. Lue loppuun

Tallennettu kategorioihin Ei kategoriaa | Avainsanoina , | Jätä kommentti