Neuvonta ja testaus

Hiv-tukikeskus neuvoo kaikissa hiviin, aidsiin ja turvaseksiin liittyvissä kysymyksissä.

Puhelin- ja Nettineuvonta

Hiv-tukikeskuksen valtakunnallinen neuvontapuhelinnumero 0207 465 705 on avoinna maanantaista perjantaihin klo 10.00 – 15.30. Numerossa päivystävät Hiv-tukikeskuksen työntekijät. Puhelinpäivystykseen voi soittaa silloin, kun haluaa lisätietoja hivistä tai kun tarvitsee tukea, ohjausta ja neuvontaa. Työntekijän kanssa voi keskustella luottamuksellisesti ja avoimesti esimerkiksi tartuntariskeistä ja peloista. Tästä numerosta voi myös varata ajan maksuttomaan ja nimettömään hiv-vasta-ainetestiin kaikkiin Hiv-tukikeskuksen toimipisteisiin.

Nettineuvonta -palstalla voi lukea kysymyksiä ja vastauksia hivistä ja aidsista. Kysymyksiin vastaavat Hiv-tukikeskuksen työntekijät. Jos nettisivuiltamme tai aikaisemmista Nettineuvonta -kysymyksistä ei löydy vastausta mieltä askarruttavaan kysymykseen, voi palstalle lähettää myös uuden kysymyksen.

Ajanvaraus hiv-testiin

Hiv-tukikeskuksen toimipisteisiin Helsingissä, Oulussa, Tampereella ja Turussa on mahdollisuus varata aika maksuttomaan ja nimettömään hiv-vasta-ainetestiin. Hiv-tukikeskuksessa tehtävä hiv-testi on pikatesti, joka tehdään sormenpäästä otetusta veripisarasta. Vastauksen saa näytteenoton yhteydessä noin 15 minuutissa. Testiin voi hakeutua, kun mahdollisesta tartuntatilanteesta on kulunut kolme kuukautta.

Hiv-tukikeskuksen hiv-testin yhteydessä voi keskustella kaikista mieltä askarruttavista hiviin ja aidsiin liittyvistä asioista, kuten tartunnan pelosta ja tartunnalta suojautumisesta. Jos asiakkaalla todetaan hiv-tartunta, on hänellä mahdollisuus saada tukea ja neuvontaa Hiv-tukikeskuksesta.

Testiin pääsyä odotellessa tulee muistaa turvaseksi.

Minne testiin

Hiv-vasta-ainetestauksia tehdään Hiv-tukikeskuksen toimipisteissä Helsingissä, Oulussa, Tampereella ja Turussa. Testiin pääsee varaamalla ajan Hiv-tukikeskuksen päivystysnumerosta 0207 465 705. Numerossa päivystetään maanantaista perjantaihin klo 10.00-15.30.

Esteen sattuessa on tärkeää peruuttaa varattu aika. Peruutuksen voi tehdä soittamalla puhelinpäivystykseen 0207 465 705.

Hiv-tukikeskuksen testauspaikkakunnat ja -ajat:

HELSINKI

Unioninkatu 45 K

Testaus pääsääntöisesti tiistaisin ja torstaisin.

Testaus vain ajanvarauksella.

OULU

Isokatu 45 A 14

Testaus pääsääntöisesti joka viikko.

Testaus vain ajanvarauksella.

TURKU

Yliopistonkatu 24 A 14

Testaus pääsääntöisesti kerran kuukaudessa.

Testaus vain ajanvarauksella.

TAMPERE

Aleksanterinkatu 29 A 29

Testaus pääsääntöisesti joka toinen viikko.

Testaus vain ajanvarauksella.

Lisäksi hiv-testejä tekevät:

  • terveyskeskukset (ilmainen)
  • sukupuolitautien poliklinikat (ilmainen)
  • opiskelijaterveydenhuolto (ilmainen)
  • Suomen Punaisen Ristin Pluspisteet (ilmainen ja nimetön)
  • yksityiset lääkäriasemat.